بازاریابی اینترنتی و 7 نوع آن
بازاریابی اینترنتی که به آن بازاریابی الکترونیکی یا دیجیتال هم گفته میشود از فعالیت آنلاین مشتریان و ارتباط آنها با یک کسبوکار در فضای اینترنت برای پیشبرد اهداف خود استفاده میکند. انواع بازاریابی اینترنتی به مدل کسبوکار، نوع محصولات، مشتریان هدف، بودجه و موارد دیگر بستگی دارد. حوزههای مختلف مارکتینگ اینترنتی به شرح زیر میباشد:
انواع بازاریابی اینترنتی: رسانههای اجتماعی (SMM)
در بازاریابی رسانههای اجتماعی Social Media Marketing فرآیند جلبتوجه و فروش از طریق پلتفرم رسانههای اجتماعی مانند فیسبوک، اینستاگرام یا توییتر صورت میگیرد. این نوع از بازاریابی اینترنتی را میتوان به دو دستهی ارگانیک و پولی تقسیم کرد.
1- انواع بازاریابی اینترنتی: در رسانههای اجتماعی ارگانیک
این نوع از بازاریابی رسانه اجتماعی که ارگانیک یا رایگان نامیده میشود بهدنبال تعمیق روابط مصرفکننده و برند است. همچنین بر القای علاقه و وفاداری مشتری نیز تمرکز دارد. مثلا پاسخ دادن فوری به پرسشهای مشتری در رسانههای اجتماعی در این دسته جای میگیرد. این عمل اعتبار برند را به نمایش میگذارد و موجب میشود افراد به محصولات و خدمات آن برند اعتماد کنند.
2- انواع بازاریابی اینترنتی: در رسانههای اجتماعی پولی
در هر پلتفرم رسانههای اجتماعی، مجموعهای از گزینههای پیشنهادی برای تبلیغات پولی وجود دارد که هر کسبوکار میتواند از آنها بهره بگیرد. مثلا یک برند یا کسبوکار میتواند برای تبلیغ پستهای ارگانیک خود هزینه کند یا یک تبلیغ اختصاصی متناسب با اهداف بازاریابی خود ایجاد کند.
3-انواع بازاریابی اینترننی: بازاریابی ایمیلی
در این نوع از مارکتینگ که سودآورترین نوع بازاریابی اینترنتی بهشمار میرود، پیامهای مربوط به کسبوکار بهطور مستقیم برای مشتری ارسال میشوند. هدف اصلی در این نوع بازاریابی بهدست آوردن مشتریان جدید و حفظ مشتریان فعلی است. بازاریابی ایمیلی تقریبا همیشه با سایر انواع بازاریابی اینترنتی مانند بازاریابی رسانههای اجتماعی و بازاریابی محتوا همراه است. به اینگونه که در این پلتفرمها در قالب محتوا یا خود رسانه با استفاده از ترفندهایی مراجعهکننده ترغیب به اشتراک در خبرنامهی آن کسبوکار میشود. از این طریق آدرس ایمیل مشترکین در اختیار صاحبان بیزینس قرار میگیرد و آنها میتوانند شروع به ارسال ایمیلهایی شامل: محتوای مفید، هدایا، تخفیفها، دسترسی زود هنگام به محصولات جدید و … کنند.
4- انواع بازاریابی اینترنتی: بازاریابی محتوا
بازاریابی محتوا Content Marketing فرآیند ایجاد، توزیع و ترویج مطالب آنلاینی است که بهطور استراتژیک برای جذب و مشارکت بازار هدف و تبدیل آن به مشتری کسب و کار طراحی شده است. اشکال زیادی از محتوا وجود دارند که بیزینسها از آنها برای پیشبرد این نوع بازاریابی استفاده میکنند مانند: ویدئوها، کتابهای الکترونیکی، پستهای وبلاگ، اینفوگرافیک که شامل خلاصه گزارشها و مطالعات است، پادکستها، وبینارها و مطالعات موردی. بازاریابی محتوا با بازاریابی رسانههای اجتماعی و سئو ارتباط نزدیکی دارد.
5- انواع بازاریابی اینترنتی : بازاریابی وابسته (همکاری در فروش)
بازاریابی وابسته Affiliate Marketing (افیلیت مارکتینگ)اساسا یک بازاریابی ارجاعی آنلاین است. درحال حاضر این روش در بین کسبوکارها بسیار محبوب است. درواقع آنچه امروزه معمولا در دنیای اینترنت مشاهده میکنیم به بازاریابی وابسته بازمیگردد. در این نوع مارکتینگ اینترنتی، بهطور کلی سه طرف اصلی، درگیر هستند: صاحب محصول، بازاریاب وابسته و مصرفکننده محصول. بازاریاب وابسته یک محصول را انتخاب کرده و سپس آن را از طرف صاحبش تبلیغ میکند. مصرفکننده محصول را از طریق لینکهای وابسته میخرد و در هر فروش درصدی از پیش تعیین شده به عنوان کمیسیون دریافت میکند.
سایت هایی مثل دیجی کالا، علی بابا، ای بی و آمازون از این دسته از سایت ها هستند که خدمات بازاریابی همکاری در فروش انجام می دهند
6- بازاریابی از طریق بهینهسازی موتورهای جستجو (SEO)
Search Engine Optimization یا به اختصار SEO فرآیندی است که به بهینهسازی وبسایتها و محتوای دیجیتال میپردازد. این کار برای بهبود رتبهبندی موتورهای جستجو صورت میگیرد که به نوبهی خود تعداد بازدیدکنندگان یک صفحه را به حداکثر میرساند. در حال حاضر برای سئو دو روش وجود دارد:
- درون صفحه
- خارج از صفحه
سئوی درون صفحه در بازاریابی اینترنتی
سئوی درون صفحه زمانی صورت میگیرد که وبسایت یا محتوای آن بهینه میشود تا در موتورهای جستجو برای کلمات کلیدی یا عبارات هدفمند رتبهی بالاتری کسب کند. برای مثال استفاده از کلمات کلیدی و پیوندهای داخلی به مطالب دیگر سایت، در این دسته جای دارد.
سئوی خارج از صفحه در بازاریابی اینترنتی
سئوی خارج از صفحه زمانی است که وبسایت یا محتوای آن را از طریق روشهای خارجی بهینه میکنیم تا درنتیجه جستجو، بالاتر ظاهر شود. به طور مثال دادن بک لینک به محتوای شما از سوی وبسایتهای دیگر، در این گروه قرار میگیرد.
7- بازاریابی اینفلوئنسری
اینفلوئنسرها افراد مشهور، سلبریتیها، کارشناسان و مقامات یک صنعت یا فعالان اجتماعی هستند که دنبالکنندگان آنلاین زیادی دارند. اینفلوئنسر مارکتینگ گونهای از بازاریابی است که در آن اینفلوئنسرها به تبلیغ محصولات یا خدمات بیزینسها بهطور آنلاین میپردازند. درواقع آنها در ازای دریافت پول یا محصولات تولیدات آن کسبوکار را به دنبالکنندگان خود ارائه میدهند.
تبلیغات پولی در بازاریابی اینترنتی
تبلیغات پولی Paid Advertising شکلی از بازاریابی اینترنتی است که در آن تبلیغکنندگان برای نمایش آگهیهای خود در موتور جستجو و دیگر پلتفرمها مانند یوتیوب، فیسبوک و اینستاگرام پول پرداخت میکنند. در حال حاضر تبلیغات پولی اغلب به صورت PPC یا «پرداخت به ازای کلیک» صورت میگیرد. به این طریق که تبلیغکنندگان به ازای هر بار کلیک روی لینک تبلیغات آنها، هزینهای پرداخت میکنند. یکی دیگر از روشهای تبلیغاتی پولی SEM یا بازاریابی موتور جستجو است. در این نوع از بازاریابی صرف نظر از آنچه شخص جستجو میکند تبلیغات محصولات شما به ازای دریافت هزینه برای او نمایش داده میشود.
تفاوت اصلی بین بهینه سازی موتوهای جستجو SEO و بازاریابی موتورهای جستجو SEM در این است که در سئو محصولات شما تنها زمانی بهصورت رایگان نمایش داده میشود که فرد چیزی در مورد محصول شما جستجو کرده باشد. در حالی که در SEM به ازای دریافت هزینه، محصول شما برای افراد حتی بدون جستجوی آن نمایش داده میشود.
نتیجه گیری :
امروزه اینترنت برای بسیاری از مردم جهان قابل دسترس است. انسان امروزی بخش زیادی از زمان خود را در این فضا میگذراند. علاوهبر آن برخلاف بازاریابی سنتی بسیاری از اشکال بازاریابی اینترنتی بهصورت رایگان انجام میشوند. درنتیجه بازاریابی اینترنتی در دنیای امروز روشی کارآمد و بهینه برای ارائهی محصولات و خدمات به مخاطبین و مشتریها قلمداد میشود. نکته مهم در بهکارگیری انواع بازاریابی اینترنتی آن است که آنها درکنار هم بسیار موثرتر خواهند بود؛ پس لازم نیست که حتما یکی از آنها انتخاب شود. به عقیدهی شما کدام نوع بازاریابی اینترنتی کارآمدتر است و شما برای کسبوکار خود چه روشهایی را انتخاب میکنید؟